logo

Aktualitātes

Svinīgi atklāj atjaunoto Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas vēsturisko ēkas fasādi

Šodien, 10.septembrī, klātesot Rīgas domes priekšsēdētāja vietniekam Andrim Amerikam, Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas priekšsēdētājam Oļegam Burovam, Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas direktoram Mārim Braslam, skolas audzēkņiem un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta  departamenta un a/s „Būvuzņēmums Restaurators” pārstāvjiem ar vēsturiskā skolas zvana skaņām svinīgi atklāja atjaunoto Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas (Raiņa bulvārī 8) ēkas vēsturisko  fasādi.

“Rīgas Valsts 1.ģimnāzija ir ne tikai skola ar senu vēsturi un tradīcijām, bet tā ir skola, kura Latvijā ir slavena ar zinošiem audzēkņiem. Man ir patiesss gandarījums, ka Rīgas centrā ir atjaunota vēl viena vēsturiskā skolas ēka, kura turpmāk vārda tiešajā nozīmē kļūs arī par gaismas pili garāmgājējiem, jo mirdzēs arī diennakts tumšajās stundās. Vēlos arī informēt, ka nākamgad Rīgas pašvaldība ir iecerējusi sakārtot arī šīs skolas teritoriju, kurā būs iespēja audzēķniem uzlabot arī savu fizisko formu un aktīvi atpūsties,” svinīgajā ēkas atklāšanā pauda Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Rīgas Valsts 1.ģimnāzija ir viena no senākām skolām Rīgā. Tās ēka Raiņa bulvārī 8 ir celta 1868.gadā pēc arhitekta Johana Daniels Felsko projekta un šogad tai aprit 150 gadi.

“Pirms atjaunošanas darbu uzsākšanas Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas ēkas fasāde bija sliktā tehniskā stāvoklī, jo daudziem gaišās ēkas skaistajiem dekoratīvajiem elementiem bija izveidojušies nopietni bojājumi. Restaurācijas laikā tika atjaunota ēkas platība gandrīz 3000 kvadrātmetru apjomā. Uz fasādes tika nomainīti gandrīz 1000 metru dažādi skārda nosegelementi – palodzes, dzegas, karnīzes un citi. Atsevišķi ēkas dekoratīvie elemti tika rūpīgi atjaunoti un pilnībā restaurēti. Uz fasādes ir uzstādīti 173 fdažādi gaismas elementi, kas ēkas arhetiktoniskās formas izcels arī naktī,” informēja Rīgas domes Pilsētas īpašumu komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs.

Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas ēkas fasādes reaustaurācijas un atjaunošanas darbus pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veica a/s “Būvuzņēmums Restaurators”.