logo

Aktualitātes

Ar Āgenskalna apkaimes biedrības pārstāvjiem tika pārrunātas aktualitātes

Vakar, 11.janvārī, Rīgas domes vicemērs Oļegs Burovs tikās ar Āgenskalna apkaimes biedrības pārstāvjiem un attīstītāju Ēriku Kehri, kā arī aktīvistiem no Free Riga. Tikšanās mērķis bija pārrunāt aktuālos jautājumus Āgenskalna apkaimē, uzsvaru liekot uz nesen slēgto bibliotēkas filiāles ēku Lapu ielā 24 un ugunsgrēkā cietušo ēku Kalnciemā ielā 2b.

Kopš 1950.gada katrs āgenskalnietis zināja, ka Jaunatnes dārzā, Lapu ielā 24, atrodas bibliotēka. Taču pērnā gada nogalē šī Rīgas Centrālās bibliotēkas filiāle tika slēgta, jo ēka bija nepiemērota mūsdienu bibliotēkas standartiem un tā nebija ērta arī apmeklētājiem. Lai arī vizuāli izskatās, ka šī ēka ir būvēta 20 gs. vidū, taču tai ir krietni senāka vēsture, proti, zem padomju laika silikātu ķieģeļu apšuvuma ir redzams, ka ir saglabājusies ap 1887.gadu celtā Augsburgu ģimenes koka vasarnīca. Lai šī ēka piedzīvotu savu atdzimšanu un turpmāk tā harmoniski iekļautos Āgenskalna vēsturiskajā koka apbūvē, tuvākajā laikā tiks uzsākta ēkas arhitektoniski mākslinieciskā izpēte. Āgenskalna apkaimes biedrības pārstāvji šo ēku arī turpmāk gribētu redzēt kā sabiedrībai pieejamu un tam piekrita arī vicemērs, piedāvājot vairākus sadarbības modeļus. O.Burovs atzina, ka vēl tiek meklēts risinājums kur nodrošināt bibliotēkas darbību citviet Āgenskalna apkaimē, bet tā kā ir vairāki varianti, tad šis jautājums vēl paliek aktuāls gan pašvaldībai, gan Āgenskalna apkaimes biedrībai.

Pēdējā pusotra mēneša laikā teju ikvienam Daugavas kreisajā krastā dzīvojošam rīdziniekam, jo īpaši tiem, kuriem ikdienas maršruts veda gar ugunsgrēkā cietušā nama Kalnciema ielā 2b, aktuāls bija jautājums, kas tālāk notiks ar šo namu un, kad tiks atjaunota satiksme. Sešstāvu jūgendstila dzīvojamais nams, kas celts 1913.gadā un kur kādreiz atradās veikals, biroji un īres dzīvokļi, ilgus gadus stāvēja tukšs. Pagājušā gada 25.novembrī, ēkā izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks. Lai novērstu ugunsgrēkā radīto seku bīstamību un apdraudējumu pilsētvidei, Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejā 19.decembra sēdē pieņēma lēmumu par ēkas fasādes daļēju demontāžu līdz līmenim, kad būvinženieri sniegs atzinumu, ka tā ir pilnībā droša. Uz šodienu ir demontēta Kalnciema ielas 2B ēkas fasādes daļa līdz pirmā stāva līmenim. Demontāžas darbi tiek veikti saskaņā ar izstrādāto projektu un darbu izmaksas sedz ēkas jaunais īpašnieks “Novira Capital”. Āgenskalna apkaimes biedrības pārstāvjiem bija neskaidrs, kāpēc tika nojaukta arī ēkas daļa, kas ugunsgrēkā tik ļoti necieta. O.Burovs izskaidroja, ka tas tika darīts, lai piekļūtu un demontētu pašas bīstamākās vietas, jo pēc ekspertu sniegtā atzinuma, ēkas sabrukšanas risks bija ļoti augsts un bija nepieciešams ātri reaģēt uz esošo situāciju. Satiksme pilnībā tiks atjaunota jaunnedēļ, kad būs pabeigti pēdējie demontāžas darbi.

Tāpat Āgenskalna apkaimes biedrības pārstāvjus interesēja vai šogad tiks realizēta līdzdalības budžeta (participatory budgeting) programma. Rīgas vicemērs apstiprināja, ka programma šogad būs un pēc pašvaldības budžeta apstiprināšanas tā tiks izsludināta. Programmas nolikumu izstrādā Rīgas izpilddirektors Juris Radzevičs un viņa komanda. Paredzēts, ka viena apkaimju attīstības projekta realizācijai piešķiramo finanšu līdzekļu apjoms ir ne vairāk kā 100 000 eiro un 2019.gadā kopā šai programmai ir paredzēts novirzīt 500 000 eiro. Finansējums tiks piešķirts, ja projekts būs saistīts ar paliekošu apkaimes infrastruktūras uzlabošanu un tas tiks realizēts uz pašvaldībai piederošas zemes. Savukārt līdzdalības budžetēšana neparedz atbalstīt tādus projektus, kas attiecināmi uz radošo kvartālu un teritoriju atbalsta finansējuma konkursu, iekškvartālu piebraucamo un koplietošanas ceļu un teritorijas remonta programmu un bērnu rotaļu laukumu un sporta laukumu izbūves programmu. Pēc šāda principa līdzdalības budžetēšana sekmīgi darbojas daudzās Eiropas valstīs.

Noslēgumā uzklausījām Āgenskalna apkaimes biedrības pārstāvju priekšlikumus pilsētvides uzlabošanā un vienojāmies par ciešāku sadarbību. Turpmāk tiks organizētas regulāras tikšanās, lai kopā ar biedrības pārstāvjiem attīstītu apkaimi.